Kayıt hakkı kazanan adayların, aşağıda belirtilen tarihler içerisinde ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra, kayıt için istenen belgeleri Haliç Yerleşkesinde bulunan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ibraz ederek kayıt işlemlerini tamamlaması gerekmektedir.
Asıl Liste Kayıt Tarihleri: 1-5 Eylül 2022
Yedek Liste Kayıt Tarihleri: 6-7 Eylül 2022 (Adaylar aranarak bilgilendirilecektir.)
Merkezi Yerleştirme Puanı Değerlendirilmesi Sonucu ile Yatay Geçiş Kayıt Hakkı Kazanan İsim Listesi için tıklayınız.
Merkezi Yerleştirme Puanı Değerlendirilmesi Sonucu ile (DGS Ek Madde-1) Yatay Geçiş ile Kayıt Hakkı Kazanan İsim Listesi için tıklayınız.
Kurumlar Arası Ağırlıklı Genel Not Ortalaması Değerlendirilmesi Sonucu Yatay Geçiş ile Kayıt Hakkı Kazanan İsim Listesi için tıklayınız.
Kurum İçi Ağırlıklı Genel Not Ortalaması Değerlendirilmesi Sonucu Yatay Geçiş ile Kayıt Hakkı Kazanan İsim Listesi için tıklayınız.
Kayıtların dolmaması halinde yedek listede yer alan aday öğrenciler, yerleşme sırasına göre kayda çağırılacaktır.
Kayıt İçin İstenen Evraklar
- Öğrenci belgesi (Islak imzalı veya E-Devlet üzerinden yeni tarihli alınabilir)
- ÖSYM yerleşme belgesi ve YKS Sonuç Belgesi (Yerleştirme puanları dahil)
- Transkript belgesi (Islak İmzalı veya E-Devlet üzerinden alınabilir)
- Ders içerikleri (Öğrenim gördüğünüz üniversitenin web sayfasından temin edilebilir)
- Disiplin durum belgesi (Merkezi Yerleştirme Puanı ile kayıt hakkı kazanan aday öğrenciler için gerekli değildir)
- Vesikalık fotoğraf (1 adet)
- İngilizce hazırlık başarı belgesi (Islak imzalı)
- Arapça hazırlık başarı belgesi (Islak imzalı- İslami İlimler Fakültesine kayıt hakkı kazanan öğrenciler için geçerlidir)
- Kayıtlı üniversitenizden, daha önce Ek madde 1 kapsamında yatay geçiş yapmadığınıza dair belge (Islak İmzalı - belgenin ibraz edilmemesi durumunda kişinin kaydı alınmaz)
- Kayıtlı üniversitenizden, yatay geçiş yapmanıza engel bir durum olmadığına dair belge.
Önemli Not: Eksik evrakı olan öğrencilerin kaydı yapılmayacaktır.
Yatay geçiş ile kazanan öğrenci adaylarının, önceki üniversitelerinde kayıt sildirme işlemi yaptırmamaları gerekmektedir.
Öğrenci numaranızı öğrenmek için tıklayınız.
Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)’ ye giriş için tıklayınız.
Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)’ ye giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek sisteme giriş şifrenizi oluşturabilirsiniz.
1.ADIM 2.ADIM
Not:Lütfen bütün harfleri büyük harf ile yazınız.
Ücretlendirme ve Ödeme Seçenekleri
Peşin Ödeme
Öğrenim ücretini peşin ödeyecek öğrenciler, belirlenen kayıt tarihlerinde
*Vakıf Katılım Bankası ve Albaraka Türk Katılım Bankasına (Şube Gişelerine) giderek öğrenci numaraları ile Kurumsal Tahsilat hesabına (KUTA) ödemelerini gerçekleştirebilir.
*Ziraat bankası Mobil ve ATM kullanarak; Ödemeler > Eğitim, Sınav ve Üniversite Ödemeleri > Üniversite Harç ve Sınav Ödemeleri > Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi> Öğrenci No girişinden sonra ödemenizi yapabilirsiniz.
*Öğrenim ücretinin tamamının nakit veya kredi kartı ile tek çekim olarak ödenmesi halinde %7 Peşin Ödeme İndirimi uygulanacaktır.
*Banka hesaplarımız HAVALE ve EFT işlemlerine kapalı olduğundan bu yöntemlerle ödeme yapılamamaktadır. (Bu nedenle hesap numarası ve IBAN bilgisi talep edilmemelidir)
Kredi Kartı ile Ödeme
Öğrenim ücretini kredi kartı ve banka hesap kartı ile ödeyecek öğrenciler, https://odeme.fsm.edu.tr adresine giriş yaparak peşin veya anlaşmalı bankalara ait kredi kartlarıyla taksitli ödeme yapabilirler. Anlaşmalı kartlarla (World, Bonus, Bankkart Combo, Paraf, Axess, CardFinans) yapılan taksitli ödemelerde vade farksız 10 taksit yapılmaktadır.
*Öğrenim ücretinin tamamının kredi kartı veya banka kartı ile tek çekim olarak ödenmesi halinde %7 peşin ödeme indirimi uygulanacaktır.
*Öğrenim ücretlerinde çek, senet veya elden taksit yapılmamaktadır.
*Miles&Smiles ve American Express (Amex) tabanlı kredi kartlarıyla işlem yapılmamaktadır.
Öğrenim Kredisi ile Ödeme
Vakıf Katılım OTS (10 Taksit)
Vakıf Katılım Bankası ile taksitli ödemeden yararlanmak isteyen öğrenci ve ailelerinin Vakıf Katılım bankasının tüm şubelerinde görevlendirilen Bireysel Müşteri İlişkileri Yetkililerine, öğrenciye ait öğrenci numarası ile başvurup taksitli ödeme anlaşması yapmaları gerekmektedir.
Albaraka Türk Online OTS (10 Taksit)
Albaraka Türk Katılım Bankası ile taksitli ödemeden yararlanmak isteyen öğrenci ve velilerimizin Albaraka Türk bankasının tüm şubelerinde görevlendirilen Bireysel Müşteri İlişkileri Yetkililerine, öğrenci numarası ile başvurup taksitli ödeme anlaşması yapmaları gerekmektedir. Başvurunuz banka tarafından onaylandığı takdirde öğrencimizin muhasebe kaydı online/otomatik olarak tamamlanacaktır.
*Öğrenim kredisi taksitli ödeme yöntemi olduğundan dolayı peşin ödeme indirimi uygulanmamaktadır.
Öğrenim Kredisi İçin Gerekli Belgeler
Ailelerin Özel Kredili Hesap Açılış Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler:
• Nüfus cüzdanı
• Gelir Belgesi
• Ücretli (SGK’lı) ise; Son aya ait maaş bordrosu veya E-devlet üzerinden alınacak
hizmet dökümü,
• Emekli ise; E-devlet üzerinden alınan emekli olduğunu gösterir belge,
• Vergi mükellefi ise, vergi levhası ve son döneme ait mali veriler,
NOT: 65 yaş ve üzeri vatandaşlara işlem yapılamadığından dolayı veli veya kefillerin
65 yaş altında olması ve gelir belgesi bulunması hususuna dikkat edilmelidir.
* Eğitim ödemelerinizi yukarıda belirtilen kanalları kullanarak Türkiye’nin her yerinden yapabilirsiniz.
* Ödemeniz başarılı bir şekilde gerçekleşmiş ise; online ödeme ekranında tekrar sorgulama yaptığınızda “borcunuz bulunmamaktadır” ifadesi görünecektir.
*Ücretlere %8 KDV dahildir.
Yatay Geçiş Bursları
Kurumlararası ve kurum içi yatay geçiş kayıt hakkı kazanan adayların ilgili puan türünde sahip olduğu puan, başvuru yaptığı programın ilgili yılında oluşan bursluluk diliminden herhangi birine yeterli gelmesi halinde adaylar, ilgili burs diliminden faydalanacaktır.
Kurumlararası ve kurum içi yatay geçişi kabul edilen adaylara tanımlanan burslar normal öğrenim süresince (diğer üniversitede okuduğu dönemler göz önünde bulundurularak) geçerlidir.
Normal öğrenim süresi hazırlık eğitimi hariç üniversite giriş yılından itibaren lisans eğitimi için 4, ön lisans eğitimi için 2 yıldır.
Önemli Açıklama: Kayıt esnasında burslar ile ilgili bilgilendirme talep ediniz.
Öğrenime Başlanılacak Sınıfın Belirlenmesi
Yatay geçiş kaydı yapan öğrencinin, öğrenimine kaçıncı sınıftan başlayacağı, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin muafiyet işlemi sonucunda kesinleşir. Fakülte/Meslek Yüksekokulu ilgili yönetim kurulları tarafından yapılan değerlendirme ile muaf olunan dersler belirlenmektedir.
Dil Yeterliliği Koşulu
İngilizce Hazırlık programı
Eğitim Dili %100 İngilizce olan Lisans Programları:
Üniversitemizin %100 İngilizce programlar aşağıdaki gibidir.
- Yazılım Mühendisliği (Mühendislik Fakültesi)
- İngilizce Mütercim Tercümanlık (İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi)
- İşletme (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)
Bu programların dışında hazırlık sınıfının zorunlu olduğu programlarda (Mühendislik Fakültesinin tüm programları, Mimarlık ve Tasarım Fakültesine bağlı Mimarlık ve İç Mimarlık programları ile Psikoloji programı) mevcut İngilizce hazırlık sınıfı yer almaktadır.
%100 İngilizce programların İngilizce hazırlık sınıflarında, öğrencilerin bölümlerdeki ihtiyacını gözeterek yoğunlaştırılmış yeni bir hazırlık sistemi planlanmıştır.
Eğitim dili %100 İngilizce olan programların hazırlık sınıfında eğitim alacak öğrencilerimiz %30 İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinden tamamen farklı bir yaklaşım, farklı kurallar ve uygulamaları içeren hazırlık eğitimine tabi olacaklardır.
Eğitim Dili %100 İngilizce Programlara Öğrenci Kabulü ve Muafiyet
Öğrencilerimiz Üniversitemize kayıt yaptırdıktan sonra onlarla ilk temasımız olan Düzey Belirleme Sınavı (DBS) mevcut şekilde tüm İngilizce programlar için geçerliliğini korumaktadır ve tüm öğrencilerin Yeterlik Sınavına (FSMEPT) girebilmeleri için DBS’den 65 almaları gerekmektedir.
DBS’den başarılı olan %100 İngilizce programlara kayıtlı öğrencilerin hazırlıktan muaf olmaları için FSMEPT’ten almaları gereken puan 75’tir.
Hazırlıktan muafiyet koşulları %30 İngilizce programlar için aynı şekilde devam ederken, %100 İngilizce programlar için katılaştırılmış olup, farklı bir üniversite hazırlık eğitimi almış öğrenciler kayıt olduktan sonra FSMEPT sınavına girerek 75 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.
Ortaöğrenimini, öğretim dili ya da anadili İngilizce olan bir ülkede tamamlamış olan öğrenciler ile Senatomuzun kabul ettiği ulusal ve uluslarası sınavlardan son iki yıl içerisinde yeterli puanları alan öğrencilerimiz İngilizce Hazırlık Programından muaf olabilirler. 2022-2023 Akademik yılı için öğrenci kabulünde esas alınacak olan uluslararası sınavlar ve puanları aşağıdaki gibidir.
*PTE Academic: 55/90
* TOEFL IBT: 78/120
Kur Sistemi, Başarı Durumu ve Değerlendirme
%100 İngilizce programlara kayıtlı öğrencilerimiz, hazırlık sınıfında 8 haftalık kur sistemine dahil olurlar. %30 İngilizce hazırlık sınıflarından farklı sınıflarda, farklı içerik ve değerlendirme sistemine tabidirler. Akademik yetenekleri geliştirecekleri bir dönem içerisinde bölümleri ile alakalı ödev ve projeler ile %100 İngilizce programlar için gerekli dil altyapısını sağlamak için yoğun bir hazırlık programı tecrübe edeceklerdir. %30 İngilizce programlar için 65 olan kur başarı kriteri %100 programlarda 70 olarak güncellenmiştir. Öğrencinin kur sisteminde kur başarı notunun 70 ve üzeri olması gerekmektedir.
Eğitim Dili %30 İngilizce olan Lisans Programları:
Üniversitemizde eğitim dili %30 İngilizce olan programlarda hazırlık eğitimi zorunlu olup; eğitim dili Türkçe olan programlarda ise hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır. %30 İngilizce Hazırlık Programları:
· Mimarlık Lisans Programı
· İç Mimarlık Lisans Programı
· İnşaat Mühendisliği Lisans Programı
· Biyomedikal Mühendisliği Lisans Programı
· Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı
· Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans Programı
· Psikoloji Lisans Programı
Öğrencilerimiz Üniversitemize kayıt yaptırdıktan sonra onlarla ilk temasımız olan Düzey Belirleme Sınavı (DBS) mevcut şekilde tüm İngilizce programlar için geçerliliğini korumaktadır ve tüm öğrencilerin Yeterlik Sınavına (FSMEPT) girebilmeleri için DBS’den 65 almaları gerekmektedir. DBS’den başarılı olan %30 İngilizce programlara kayıtlı öğrencilerin hazırlıktan muaf olmaları için FSMEPT’ten almaları gereken puan 65'tir. B2 seviyesini tamamlayan %30 İngilizce programlarına kayıtlı öğrenciler ise FSMEPT sınavına girmeden bölümlerine geçebilirler.
%30 ve %100 İngilizce Hazırlık Programları Muafiyet Koşulları
Konu |
%30 İngilizce Programlar |
%100 İngilizce Programlar |
Düzey Belirleme Sınavı |
65 |
65 |
Yeterlik Sınavı FSMEPT |
65 |
75 |
Diğer Hazırlık Programları Dış Muafiyet |
Evet |
Hayır |
Hafta Sayısı |
8 Hafta (Kur) |
8 Hafta (Kur) |
Başarı Notu |
65 (Kur) |
70 (Kur) |
Hazırlık Başarı Kriteri |
CEFR B2, FSMEPT 65 |
FSMEPT 75 |
FSMEPT’e Girebilmek İçin Minimum Seviye Kriteri |
CEFR B1 |
CEFR B2 |
*Sınav Başvuru Tarihlerı:
06-08 Eylül 2022 tarihleri arasında http://prep.fsm.edu.tr/ adresinden yapılacaktır.
**Sınav Tarihleri:
Düzey Belirleme Sınavı: 12 Eylül 2022 (Sınav Yüzyüze olarak gerçekleştirilecek olup duyurular http://prep.fsm.edu.tr/ adresinden yapılacaktır).
FSMEPT: 14 Eylül 2022 (Sınav Yüzyüze olarak gerçekleştirilecek olup, duyurular http://prep.fsm.edu.tr/ adresinden yapılacaktır).
Arapça Hazırlık Programı
Arapça Hazırlık Programından Muafiyet
(1) Akademik yılın başında düzenlenen DBYS’den başarılı olan öğrenciler, zorunlu Arapça Hazırlık Programından muaf tutulurlar.
(2) Üniversitenin öğretim dili %100 ve %30 Arapça olan lisans programlarına kayıt yaptıran öğrenciler, dış yeterlilik yoluyla Arapça Hazırlık Programı’ndan muaf tutulabilirler.
a) Kayıt döneminde süreleri 2 yılı geçmemiş olmak şartıyla, YDS veya YÖKDİL Arapça sınavlarının birinden, 80 ve üzeri puana sahip %100 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler ile 70 ve üzeri puana sahip %30 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler, sınav sonuç belgelerini ilgili dilekçe ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde Bölüm sekreterliğine ibraz etmeleri durumunda Arapça Hazırlık Programından muaf tutulurlar.
b) Resmi dili Arapça olan bir ülkeden Milli Eğitim Bakanlığı’ndan denklik verilmiş olması şartıyla lise diploması alan veya resmi dili Arapça olan bir ülkenin pasaportunu taşıması şartıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı %100 Arapça olan bir liseden mezun olan öğrenciler zorunlu Arapça Hazırlık Programından muaf tutulurlar.
c) Daha önce Türkiye’deki bir üniversitede ya da YÖK denkliği bulunan uluslararası bir üniversitede Arapça hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış veya Arapça yeterlilik sınavından geçer not almış olan %30 Arapça lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, üzerinden iki yıl geçmemek koşuluyla başarılı olduklarını gösteren belgeyi ilgili dilekçe ile birlikte akademik takvimde belirtilen tarihlerde Bölüm Sekreterliğine ibraz etmeleri durumunda, Arapça Hazırlık Programı’ndan muaf tutulabilirler. Öğretim dili %100 Arapça lisans programlarına kayıtlı öğrenciler ise bu koşulla muafiyet sağlayamazlar.
ç) Yabancı Diller Bölümü, farklı bir Üniversiteden alınmış Arapça yeterlik sertifikası ya da denkliği olan sınav sonucunun ibraz edilmesi durumunda, sonuçların güvenirliği ve eşdeğerliği hususunda araştırma yapabilir, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçebilir. İbraz edilen sonucun güvenirlik ve eş değerlik şartlarını karşılamaması halinde, öğrencinin muafiyet başvurusunun kabul edilmeme durumu söz konusudur.
Arapça Hazırlık Programı Düzey Belirleme ve Yeterlilik Sınavları
(1) Öğretim dili %100 ve %30 Arapça olan programlara ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, Bölüm tarafından kayıt olduğu dönem başında yapılan DBYS sınavına girerler.
a) Bu sınavlar Arapça Hazırlık Programının akademik takviminde belirtilen tarihlerde uygulanır ve sınavların uygulanması ile ilgili tüm duyurular Bölümün ilgili programının internet sayfasında ilan edilir.
b) Eğitim dili %100 veya %30 Arapça olan lisans programlarından birine ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, Bölüm tarafından kayıt olduğu dönem başında yapılan DBYS sınavına girerler.
Sınava girmeyen veya girmek istemeyen öğrenciler Arapça Hazırlık Programı’nda mevcut en alt seviyede sınıfa yerleştirilirler. Sınavdan başarısız olan öğrenciler ise sınavda aldıkları puan doğrultusunda Arapça Hazırlık Programı’nda bulunan, seviyelerine uygun sınıflara yerleştirilirler.
c) Eğitim dili %100 veya %30 Arapça olan lisans programlarından birine ilk defa kayıt yaptıran uluslararası öğrenciler, DBYS sınavına girme hakkını Türkçe’den muaf olmaları şartıyla kazanırlar.
d) DBYS’den 100 üzerinden toplam 70 ve üzeri puan alan %100 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler ile 60 ve üzeri puan alan %30 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler başarılı sayılırlar ve zorunlu Arapça Hazırlık Programından muaf olarak kayıt yaptırdıkları lisans programlarına başlayabilirler.
(2) Eğitim dili %100 Arapça olan lisans programlarından birine kayıtlı öğrencilerin güz veya bahar dönemi sonunda yapılan AYS sınavına girebilmeleri için, CEFR B2 düzeyini 65 veya üzeri bir puan ile tamamlamaları ve devam şartlarını yerine getirmesi gerekir. Eğitim dili %30 Arapça olan lisans programlarından birine kayıtlı öğrencilerin ise CEFR B1 düzeyini 65 veya üzeri bir puan ile başarıyla tamamlamaları ve devam şartlarını yerine getirmesi gerekir.
a) AYS’den toplam 70 ve üzeri puan alan %100 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler ile 60 ve üzeri puan alan %30 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler başarılı sayılırlar.
(3) Bölüm tarafından yürütülen sınavların tarih, saat ve yerleri, Bölümün ilgili programının internet sayfasından duyurulur. Öğrenciler, sınavlar hakkındaki tüm ayrıntıları internet sayfası üzerinden takip etmekle yükümlüdürler.
Sınav sonuçlarına göre Sınav Komisyonu Başkanlığı tarafından Hazırlık Sınıfı’nda;
- CEFR A1,
- CEFR A2,
- CEFR B1,
- CEFR B2,
- CEFR B2+
Seviyelerine göre eğitim göreceklerdir.
2022-2023 Akademik Yılı için;
Arapça Düzey Belirleme ve Yeterlik Sınavı: 20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleşecektir
Arapça Hazırlık Programı Öğretim Süresi
Arapça Hazırlık Programı 5 kurdur. Program iki yarıyıl, her yarıyıl en az 14 haftadan oluşur ve haftalık ders saati en az 20 saattir.
*Arapça Hazırlık Sınıfı derslerine %80 devam zorunluluğu vardır.
.Arapça Hazırlık Sınıfı Yıl Sonu Başarı Notu Değerlendirmesi
AYS’den başarılı olan veya CEFR B2+ düzeyini başarıyla tamamlayan öğretim dili %100 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler ile CEFR B2 başarıyla tamamlayan veya AYS’den başarılı olan %30 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler kayıtlı oldukları lisans programlarına başlayabilirler.
a) AYS’den başarılı olan öğrencilerin Arapça hazırlık başarı notu AYS’den aldıkları puan, CEFR B2 başarıyla tamamlayan %30 Arapça programlarına kayıtlı öğrencilerin başarı notu CEFR B2 öğrenim gördükleri kurun not ortalaması, CEFR B2+ başarıyla tamamlayan %100 Arapça programlarına kayıtlı öğrencilerin başarı notu ise CEFR B2+ öğrenim gördükleri kurun not ortalamasıdır.