Yatay Geçiş
 
Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle Kurumlar Arası Yatay Geçiş 
  • Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait tüm dersleri başarmış olması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.29 olması şarttır.
  • Yukarıdaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir.
  • Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
  • İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapabilirler.
  • Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
  • Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak geçiş yapan öğrenciler geçtikleri programın ücretini öderler.
  • Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan ve Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan diploma programlarına geçiş yapabilmek için Üniversitenin ilgili biriminin yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili birimin belirlemiş olduğu puanı almış olması şarttır.
  • Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
  • Öğrenci sadece bir birimin bir diploma programına yatay geçiş için başvurabilir.
  • Kurumlar arası yatay geçişler ancak aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılabilir.
  • Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
  • Disiplin cezası almış olan öğrenci yatay geçiş başvurusu yapamaz.
Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Üniversitemize Yatay Geçiş 
  • KKTC’de bulunan yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için; kurumlararası yatay geçiş başarı şartını sağlaması,
  • Yükseköğretim Kurulu tarafından başarı sırasına göre sıralama getirilen programlara yatay geçiş başvurusunda bulunan adayların, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ilgili sıralama koşulunu sağlaması,
  • Başarı sırasına göre sınırlama koşulu olmayan programlara yatay geçiş başvurusunda bulunan adayların ilgili yılda öğrenci kabulündeki taban puana sahip olma koşulunu sağlaması gerekmektedir.   
  • Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin üniversite tarafından kabul edilmesi şartı aranır.
  • Yurtdışında yükseköğretime başlayan öğrencilerin Türkiye’deki yükseköğretim programlarına geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarındaki asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlar ve puanları, üniversite tarafından belirlenen yurtdışı yatay geçiş kontenjanları ile birlikte Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilir. Adayların, yatay geçiş başvurusu yapabilmeleri için en az ilan edilen puanlara sahip olması gerekir. 
Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle Kurum İçi Yatay Geçiş
  • Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
  • Öğrenci aynı birimin sadece bir diploma programına yatay geçiş için başvurabilir.
  • Kurum içi yatay geçişler ancak aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılabilir.
  • Kurum içi yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlerde almış olduğu tüm dersleri başarmış olması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 veya 4 üzerinden en az 2.29 olması şarttır.
  • Dördüncü fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir.
  • İkinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.
  • İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapabilirler.
  • Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak geçiş yapan öğrenciler geçtikleri programın ücretini öderler.
  • Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
  • Bir öğrenci, Üniversite içi yatay geçişten sadece bir kez yararlanabilir.
  • Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için disiplin cezası almamış olması gerekir.
  • Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
  • Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan ve Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan diploma programlarına yatay geçiş için, hazırlık sınıfını başarmış veya muaf olmuş olmak; hazırlık sınıfı okumayanların Üniversitenin ilgili birimlerince yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından Üniversitenin ilgili birimi tarafından belirlenmiş puanı almış olması ve başvuru sırasında belgelemesi şarttır.
Merkezi Yerleştirme Puanı İle (Ek Madde-1 Kapsamında) Kurum içi ve Kurumlararası Yatay Geçiş
  • Öğrencinin başarı durumuna bakılmaksızın, öğrenim görmekte olduğu üniversiteye girdiği yıl aldığı ÖSYS puanlarına göre değerlendirilmektedir. Adayın kayıt olduğu yıl aldığı merkezi yerleştirme puanlarının, yatay geçiş yapmak istediği programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olması gerekmektedir. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür.
  • Ek Madde-1 kapsamında başvuru yapılabilmesi için öğrencinin daha önce Ek Madde-1 kapsamında (Merkezi Yerleştirme Puanı) yatay geçiş yapmamış olması gerekmektedir.
DİĞER KOŞULLAR
Yükseköğretim Kurulu tarafından başarı sırasına göre sınırlama getirilen bölümlere Yatay Geçiş başvurusunda bulunmak için, ilgili yılın puan türündeki sıralama şartının sağlanmış olması gerekmektedir.
 
Dil Yeterliliği Koşulu
 
Öğretim dili %30 İngilizce olan programlara yatay geçiş başvurusu yapan adayların, başvuru sırasında aşağıdaki sınav sonuçlarını ibraz etmeleri durumunda (2 yılı geçmemiş olmak şartıyla) İngilizce hazırlık programından muafiyet işlemi yapılabilecektir.
 
PTE Academic: 55/90
 
TOEFL IBT: 72/120
 
YDS: 65/100
 
CPE: C
 
CAE: C
 
Daha önce Türkiye’deki bir üniversitede ya da YÖK denkliği bulunan uluslararası bir üniversitede İngilizce hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış adaylar,  başvuru sırasında hazırlık başarı belgelerini ibraz etmeleri (2 yılı geçmemiş olmak şartıyla) durumunda, İngilizce hazırlık programından muafiyet işlemi yapılabilecektir.
 
*Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitiminden muafiyet başvuruları, Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı’nca değerlendirilmektedir.
 
Arapça Hazırlık Birimi Programından Muafiyet
 
(1) Akademik yılbaşında düzenlenen İSMUS’tan başarılı olan öğrenciler, zorunlu Arapça hazırlık birimi programından muaf tutulurlar.
 
(2) Fakülteye kayıt yaptıran öğrenciler, aşağıda belirtilen dış yeterlik yoluyla Arapça hazırlık birimi programından muaf tutulabilirler.
 
a) Ortaöğretimini, öğretim dili Arapça olan bir örgün eğitim kurumunda son üç yılda tamamlayan öğrenciler, durumlarını gösteren belgelerini ilgili dilekçe ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde Fakülte Sekreterliğine ibraz etmeleri durumunda Arapça hazırlık birimi programından muaf tutulurlar.
 
b) Kayıt döneminde süreleri 2 yılı geçmemiş olmak şartıyla, YÖK ve Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal ve/veya uluslararası Arapça sınavlarının birinden; daha önce Türkiye’deki bir üniversitede ya da YÖK denkliği bulunan uluslararası bir üniversitede Arapça hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış ve Arapça yeterlik sınavından 70 ve üzeri not almış olan öğrenciler, başarılı olduklarını gösteren belge veya belgeleri ilgili dilekçe ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde Fakülte Sekreterliğine ibraz etmeleri durumunda Arapça hazırlık programından muaf tutulurlar.
 
c) Fakülte’nin Arapça Hazırlık Birimi, farklı bir üniversiteden alınmış Arapça yeterlik sertifikası ya da denkliği olan sınav sonucunun ibraz edilmesi durumunda, sonuçların güvenirliği ve eşdeğerliği hususunda araştırma yapabilir, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçebilir. İbraz edilen sonucun, güvenirlilik ve eş değerlilik şartlarını karşılamaması halinde öğrencinin muafiyet başvurusu kabul edilmeyebilir.
 
Öğrenime Başlanılacak Sınıfın Belirlenmesi
 
Yatay geçiş yapan öğrencinin öğrenimine üniversitemizde kaçıncı sınıftan başlayacağı, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin muafiyet işlemi sonucunda kesinleşir. Fakülte/Meslek Yüksekokulu ilgili yönetim kurulları tarafından yapılan değerlendirme ile muafiyet verilen dersler belirlenmektedir.

Yatay Geçiş Bursu

Merkezi Yerleştirme puanıyla veya AGNO ile kurum içi veya kurumlar arası yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, tam burslu dilime yeterli gelmesi halinde kaydolduğu eğitim-öğretim yılında belirlenen program ücretinin %25’i alınır. İndirimli dilimlerden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Yatay Geçiş Bursu, öğrenim gördüğü süre dikkate alınarak normal öğrenim süresince geçerlidir.

Üniversitemiz öğrencisi iken Merkezi Yerleştirme veya AGNO ile başka bir üniversiteye yatay geçiş yapan ve en az bir dönem öğrenim gördükten sonra tekrar yatay geçiş yolu ile üniversitemize geri dönüş yapan öğrenci, Üniversiteye Giriş Bursu haricindeki diğer burslarından yararlanamaz.

Üniversitemiz programlarına Yatay Geçiş yolu ile tam ücretli olarak yerleşen öğrencilere %20 indirim uygulanır.

Ücretlendirme
Üniversitemiz programlarına kurumlararası ve kurum içi yatay geçişi kabul edilen adayların ücretlendirme işlemleri ÖSYM giriş yılına göre hesaplanacaktır.