Üniversiteye giriş bursları
ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınav sonucuna göre ÖSYM Kılavuzu’nda yer alan kontenjanlara yerleştirilen öğrencilere verilen burslardır. Bunlardan; Tam Burs/Burslu: Öğrenim ücretinin tamamını, %50 İndirim: Öğrenim ücretinin yarısını, %25 İndirim: Öğrenim ücretinin dörtte birini kapsar.
Üniversiteye giriş bursu öğrencinin kayıtlı olduğu hazırlık sınıfında azami süre (iki yıl) boyunca, ön lisans ve lisans programlarında normal öğrenim süresince devam eder.
İsteğe bağlı olarak hazırlık sınıfı eğitimi almak isteyen öğrenciler, Peşin Ödeme İndirimi hariç Üniversiteye Giriş Bursu ve diğer burslardan yararlanamaz
Spor bursu
Ülkemiz Milli sporcularından lisansı aktif olarak devam edip üniversitemiz ön lisans ve lisans programlarına yerleşen öğrencilere %100 indirim bursu verilir. Ancak milli müsabakalara 1 yıl süreyle katılmayan öğrencinin bursu kesilir. Bursu kesilen öğrencinin öğrenim gördüğü yıl içerisinde tekrar müsabakaya katılması halinde belirlenen burs bir sonraki eğitim-öğretim yılında uygulanır.
Bireysel veya takım spor dallarında, ulusal ve uluslararası müsabakalara katılarak ilk üç derece içerisinde yer alan öğrencilere Mütevelli Heyet tarafından belirlenecek miktarda ödül verilir.
Mütevelli Heyet tarafından belirlenecek spor dallarında profesyonel lig kulüplerinde lisanslı ve aktif olarak spor yapan öğrencilere belirlenen oran veya miktarda burs verilir.
Şehit yakınları, gazi ve gazi yakınlarını destekleme bursu
Üniversitemiz ön lisans ve lisans programlarına yerleşen öğrencilere, şehit veya gazi belgesi ibraz etmesi şartıyla şehit eşi ve çocuklarına %100, gazinin kendisi, eşi ve çocuklarına %50 oranında burs verilir.
Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınlarını Destekleme Bursu azami öğrenim süresince verilir.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi mezunları bursu
Üniversitemizin ön lisans programlarından mezun olup Dikey Geçiş Sınavı (DGS) veya Yükseköğretim Kurumlar Sınavı (YKS) ile üniversitemizin lisans programlarına tam ücretli kaydolan öğrencilere, ödeyeceği öğrenim ücreti üzerinden normal öğrenim süresince %25 oranında indirim bursu uygulanır.
DGS ile gelen öğrencilerin normal öğrenim süresi, DGS Yönergesinde belirtildiği şekilde belirlenir.
Hafızlık bursu
Diyanet İşleri Başkanlığınca verilen Hafızlık belgesine sahip olan ve ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınav sonuçlarına göre İslami İlimler Fakültesi’ne ilgili puan türündeki sıralamaya göre yerleşen öğrencilere verilen öğrenim bursunu kapsar.
İslami İlimler Fakültesi’ne ilgili puan türünde yerleşip ilk 200.000 sıralama içerisinde olanlara (Tam Burs), 200.000 ile 300.000 arasında sıralamaya sahip olanlara %50, 300.000 ve üstü sıralamaya sahip olup kayıt olan öğrencilere ise %25 oranında, öğrenim ücretinden indirim şeklinde Hafızlık bursu verilir.
İslami İlimler Fakültesi’ne gelen uluslararası öğrenci başvuruları T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan en geç bir yıl içinde alınmış olan bir hafızlık belgesi sunanların, üniversite yerleştirme puanları dikkate alınarak yapılacak sıralamada Fakülte için tanımlanan toplam uluslararası öğrenci kontenjanının en fazla %10’una tekabül edecek şekilde hafız bursu almaya hak kazanır.
Burs başvurusu için Hafızlık Belgesinin ilgili yılın kayıt haftasında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na ibraz edilmesi gerekir. İlgili tarihten sonra veya dönem içerisinde getirilen belgelerin burs başvurusu sonraki eğitim-öğretim yılı için değerlendirilir.
Hafızlık bursunun kayıt yılından sonraki eğitim-öğretim yılında devam edebilmesi için öğrencinin;
a) Fakülte Hafızlık Değerlendirme Komisyonu tarafından her eğitim-öğretim yılı sonunda düzenlenen Hafızlık Tespit İmtihanına girmesi ve 100 üzerinden en az 80 puan alarak başarılı olması,
b) Bir akademik yıl sonundaki Yıl Not Ortalamasının (YNO) 2.50 ve üzerinde olması,
c) Her akademik yıl içerisinde almış olduğu zorunlu ve seçmeli derslerden başarılı olması,
d) İlgili yarıyılda hazırlık sınıfında devamsızlık yapmaması ve kur eğitimlerinden başarılı olması,
e) Disiplin cezası almamış olması gerekir.
Kurum içi ve Kurumlararası yatay geçiş yapan öğrenci ile yatay geçiş yoluyla geri dönme hakkını kullanarak kayıt olan öğrenciler bursundan feragat etmiş sayılır.
Burs hakkının devamı için her eğitim-öğretim yılı kayıt yenileme tarihinden önce yapılan imtihana mücbir sebeple katılamayan öğrenci Dekanlıkça uygun görüldüğü takdirde ayrıca yapılacak imtihana alınabilir. Bu imtihana katılmayan veya başarısız olan öğrenci hafızlık bursundan yararlanamaz.
Mücbir sebep sayılan haller hakkında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde yer alan hükümler uygulanır. Sağlık problemi nedeniyle imtihana katılmayan öğrencinin devlet hastanesinden aldığı raporu ibraz etmesi gerekir.
Hafızlık Bursu normal öğrenim süresince verilir.
Çift anadal ve yandal bursu
Anadal programın da 3.50 ile 4.00 AGNO’ya sahip olup Çift Anadal Programında öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler tam burslu olarak kayıtlarını yaptırabilirler. Anadal programın da 3.00 ile 3.49 AGNO ya sahip olup Çift Anadal programında öğrenim görmek isteyen öğrencilere ise başvurusunu yaptığı program ücreti üzerinden %75 indirim uygulanarak normal öğrenim süresi içerisinde Çift Anadal Program ücretinin %25’i alınır. Yandal eğitiminde öğrenim ücreti alınmaz
ÇAP öğrenimini normal öğrenim süresi içerisinde tamamlayamayan öğrencilerden, kalan öğrenim süresinin ücreti ÇAP yapılan programın ilgili yıldaki ücretinden AKTS Kredisi hesaplanarak alınır.
Yandal programını 4 yarıyıl içerisinde bitiremeyen öğrenciden kalan öğrenim süresinin ücreti Yandal yapılan programın ilgili yıldaki ücretinden AKTS Kredisi hesaplanarak alınır.
Yatay geçiş bursu
Merkezi Yerleştirme puanıyla veya AGNO ile kurum içi veya kurumlar arası yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, tam burslu dilime yeterli gelmesi halinde kaydolduğu eğitim-öğretim yılında belirlenen program ücretinin %25’i alınır. İndirimli dilimlerden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.
Yatay Geçiş Bursu, öğrenim gördüğü süre dikkate alınarak normal öğrenim süresince geçerlidir.
Üniversitemiz öğrencisi iken Merkezi Yerleştirme veya AGNO ile başka bir üniversiteye yatay geçiş yapan ve en az bir dönem öğrenim gördükten sonra tekrar yatay geçiş yolu ile üniversitemize geri dönüş yapan öğrenci, Üniversiteye Giriş Bursu haricindeki diğer burslarından yararlanamaz.
Üniversitemiz programlarına Yatay Geçiş yolu ile tam ücretli olarak yerleşen öğrencilere %20 indirim uygulanır.
Uluslararası öğrenci bursu
Uluslararası Öğrenci Bursu Üniversitemizde ön lisans ve lisans programlarında eğitim gören uluslararası öğrencileri kapsar.
Üniversitemiz tarafından kabul edilen ulusal ve uluslararası sınav belgeleri ile ön lisans ve lisans programlarına başvuru yapan uluslararası öğrencilerin tam burslu kabul edilebilmesi için bu sınavlardan en az %70 başarı sağlamış olması gerekmektedir.
Ön lisans ve lisans programlarına sadece diplomaları ile başvuracak uluslararası öğrencilerin tam burslu olarak kabul edilmesi için;
a) Mezuniyet ortalamalarının %80 ve üzeri başarı notuna sahip olması,
b) Eğitim dillerinden en az birinden hazırlık sınıfını geçecek düzeyde puana sahip olması gerekmektedir.
Diploma notu ile kabul edilip eğitim dili Türkçe olan ön lisans ve lisans programlarına devam eden uluslararası öğrenciler bir yıl Türkçe öğrenmek için izinli sayılırlar ve bu süre bursluluk sürelerine dâhil edilmez.
Tam burslu, %75, %50 veya %25 indirimli olarak ön lisans ve lisans programlarına kabul edilen uluslararası öğrencilerin AGNO’su 2.00’nin altına inmesi halinde bursları kayıtlı olduğu burs türünün bir alt dilimine düşürülür. Bir sonraki yılda AGNO’su 2.00 ve üzerine çıkan öğrenci bursunu takip eden yılda almaya hak kazanır.
Uluslararası öğrencilerin öğrenim burslarının süresi normal öğrenim süresince geçerlidir.
FSMVÜ personel bursu
Üniversitemizin tam zamanlı akademik ve idari personeli ile eş ve çocuklarından, üniversitemiz ön lisans ve lisans programlarında tam ücretle kayıt yaptırıp öğrenim görenlerine, normal öğrenim süresince %25 oranında ücret indirimi uygulanır.
FSMVÜ Personelinin iş akdinin sona ermesi halinde, takip eden eğitim-öğretim yılı itibariyle FSMVÜ Personel Bursu sonlandırılır.
YKS derece bursu
YKS Derece Bursu, daha önce bir yükseköğretim programından lisans mezunu olmayan ve YKS sonucu ile Üniversitemiz lisans programlarına öğrenci aldığı puan türündeki ilgili sıralamalarda yer alıp kayıt olan öğrencilere normal öğrenim süresi içerisinde, Mütevelli Heyet tarafından belirlenen miktarda her yıl 8 ay süreyle nakit ödeme şeklinde uygulanan bursu kapsar.
Öğrencinin bir akademik yarıyıl sonundaki Dönem Not Ortalamasının (DNO) 2.50’nin altına düşmesi ve/veya bir akademik yarıyılda seçtiği ders sayısının en az %50’sinden devamsızlık nedeniyle başarısız olması halinde, YKS Derece Bursu kesilir. Bir sonraki dönem devam ve başarı şartını yerine getiren öğrenciye takip eden yarıyılda bursu ödenmeye yeniden başlanır.
YKS Derece Bursu alacak olan öğrencilerden, ilgili dönem içerisinde en az 28 AKTS kredilik ders alma şartı aranır. Son sınıf öğrencilerinde bu şart aranmaz.
Geçici ayrılma, eğitim hayatına ara verme, kayıt sildirme, kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş yapma hallerinde YKS Derece Bursu kesilir.
Hazırlık sınıfına devam etmeyen öğrenciler ile kur eğitimlerinden başarısız olan öğrencilerin ilgili yarıyılda YKS Derece Bursu kesilir. Öğrencinin başarılı olması halinde sonraki yarıyılda bursu devam eder.
Sıralamalar, programlar ve ödenecek burs miktarı Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.
Akademik başarı bursu
Normal öğrenim süresi içerisinde her eğitim-öğretim yılının sonunda akademik başarı durumlarına göre ön lisans ve lisans öğrencilerine verilen burstur.
Akademik Başarı Bursu, Mütevelli Heyet tarafından belirlenen miktarda öğrenciliğin devam etmesi şartıyla bir sonraki eğitim-öğretim yılında iki eşit taksitle ve dönem sonlarında ödenir.
Akademik Başarı Bursu, üniversitemiz programlarında bir önceki yılda elde edilen başarı durumuna bakılarak, sınıf bazında hesaplanır. Akademik Başarı Bursu alacak öğrencilerde, ilgili yıl içinde en az 50 AKTS kredilik ders alması ve ilgili yılın YNO’sunun en az 3.50 olması şartı aranır.Akademik Başarı Bursu, sınıf başarı sıralamasında birinci sırada yer alan öğrencilere verilir.
Akademik Başarı Bursu alan öğrenci, sonraki yıllarda da yukarıda belirtilen şartları karşılaması durumunda normal öğrenim süresi içerisinde Akademik Başarı Bursu alma hakkına sahiptir.
Bursun ödeneceği eğitim-öğretim yılında geçici ayrılma, eğitim hayatına ara verme, mezun olma, kayıt sildirme, kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş yapılması halinde takip eden dönemler için ödeme yapılmaz.
Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Akademik Başarı Bursunu almaya hak kazanan öğrencileri takip eden akademik yılbaşında belirler ve yazılı olarak Rektörlüğe bildirir.
Sanat, proje, yarışma ve temsil bursu
Ulusal veya uluslararası alanlarda Üniversitemizin ilgili birimlerinin bilgisi dâhilinde yürütülen proje ve yarışmalarda ilk üç dereceye girerek başarı elde eden ve başarısı Burs Komisyonunca kabul edilen ön lisans ve lisans öğrencilerine Rektörlük onayı ile Mütevelli Heyet tarafından belirlenecek miktarda ödül verilir.
Engelli öğrenci bursu
Üniversitemizin ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptıran engelli öğrencilere, öğrencinin güncel ve geçerli sağlık kurulu raporundaki engel oranına göre aşağıda belirtilen oranda eğitim ücretinden indirim uygulanır;
a) Engel Oranı %60-%69 arası olanlar için: İndirim Oranı %30
b) Engel Oranı %70-%79 arası olanlar için: İndirim Oranı %35
c) Engel Oranı %80 ve üzeri olanlar için: İndirim Oranı %40
Öğrenci, engel durumunu belirten raporu her yıl kayıt yenileme haftasında ilgili birime ibraz eder.
Engelli Öğrenci Bursu, normal öğrenim süresince verilir.
Peşin ödeme indirimi
Mütevelli Heyeti; normal öğrenim süresi içerisindeki öğrencilerin, Türk Lirası cinsinden belirlenen öğrenim ücretlerini ilan edilen tarihlerde peşin olarak ödemesi halinde uygulanmak üzere Peşin Ödeme İndirimi adında bir indirim oranı belirleyebilir.
Aile İndirimi
Üniversitemizin ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarına ücretli veya kısmi burslu olarak kaydolan, aynı hanede yaşayan eşler ile bakmakla yükümlü oldukları çocukların her birine, aynı anda kayıtlı oldukları normal öğrenim süresi içerisinde %10 ücret indirimi uygulanır.
Birden fazla bursa hak kazanma
Birden fazla bursa hak kazanan öğrenci; Üniversiteye Giriş Bursu dışında yalnızca bir tane “İndirim Şeklinde Uygulanan Burstan” daha yararlanabilir. Bununla birlikte öğrenci hak etmesi halinde Hafızlık Bursundan veya aile indiriminden de yararlanabilir. Peşin ödeme yapması halinde öğrenciye, aldığı bursların yanı sıra Peşin Ödeme İndirimi uygulanır.
Üniversitemiz tarafından öğrencilere nakit olarak ödenen burslar için, “Birden Fazla Bursa Hak Kazanma” kısıtlamaları uygulanmaz.
İndirim şeklinde uygulanan burslar, öğrenim ücreti üzerinden her bir indirim yapıldıktan sonra kalan tutara ayrı ayrı uygulanır.
Disiplin cezası
Disiplin soruşturması sonucu kınama veya uzaklaştırma cezası alan öğrencinin Üniversiteye Giriş Bursu hariç tüm bursları bir daha verilmemek üzere sonlandırılır.
Diğer Hükümler
Mütevelli Heyet tarafından yeni bir belirleme yapılmadığı takdirde bir önceki yıl için belirlenen burs miktarları, takip eden akademik yıllarda uygulanmaya devam eder.
Mütevelli Heyet, ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarda kayıtlı olan öğrencilere bu yönergede yer almayan başka burslar vermeye, bu yönergede yer alan bursları programlar itibariyle farklılaştırmaya, miktar ve oranlarında değişiklik yapmaya, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla yapacağı protokoller çerçevesinde burslar belirlemeye ve uygulamaya yetkilidir.