2024 DGS Kontenjanları, Ücretleri ve Taban - Tavan Puanları

Değerli Aday Öğrenciler;

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan veya son sınıfta olup sadece staj dersi kalan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı sonucunda elde ettiğiniz puan ile üniversite tercihi yaparak lisans programlarına geçiş hakkı kazanabilirsiniz.   

Üniversitemize kayıt hakkı kazanan öğrenciler tercihleri sırasında ÖSYM burslarının yanı sıra tercih burslarından da faydalanabilir. Üniversitemizin sizlere sağlamış olduğu burs çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilmeniz için aşağıdaki bilgilendirmeleri okumanızı önemle hatırlatırız. 
 
ÖSYM Bursu;
ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınav sonucuna göre ÖSYM Kılavuzu’nda yer alan kontenjanlara yerleştirilen öğrencilere verilen burslardır. Bunlardan; Tam Burs/Burslu: Öğrenim ücretinin tamamını, %50 İndirim: Öğrenim ücretinin yarısını, %25 İndirim: Öğrenim ücretinin dörtte birini kapsar.
Üniversiteye giriş bursu öğrencinin kayıtlı olduğu hazırlık sınıfında azami süre (iki yıl) boyunca, ön lisans ve lisans programlarında normal öğrenim süresince devam eder.
İsteğe bağlı olarak hazırlık sınıfı eğitimi almak isteyen öğrenciler, Peşin Ödeme İndirimi hariç Üniversiteye Giriş Bursu ve diğer burslardan yararlanamaz.

Tercih bursları

Üniversitemizin programlarından birine, ilk 4 sırada tercih ederek yerleşen öğrencilere verilen bursları kapsar.

Üniversitemizi 1. sırada tercih edip yerleşen öğrencilere %25, 2. sırada tercih edip yerleşen öğrencilere %20, 3. sırada tercih edip yerleşen öğrencilere %15, 4. sırada tercih edip yerleşen öğrencilere %10 oranında tercih bursu verilir.

Tercih bursu, öğrencinin kayıtlı olduğu ön lisans, lisans programının normal öğrenim süresince not ortalaması veya ders geçme gibi başarı şartları aranmaksızın devam eder. Burs, zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfının normal öğrenim süresini kapsar.

Üniversitemizde zorunlu hazırlık eğitimi olan programlarda, adaylar hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra lisans programında öğrenimine devam edebilir. (DGS ile yerleşen adaylara hazırlık eğitimi muafiyet sınavı düzenlenecek olup, ilgili sınavdan başarılı olan öğrenciler lisans programından öğrenime başlayabileceklerdir.)

Adayın öğrenimine kaçıncı sınıftan devam edeceği ise, ön lisans programında aldığı derslerin muafiyet işleminin yapılmasıyla karar verilebilir.

Muaf Olduğu Derslerin Toplam Akts Değeri;

  • 50-99 Akts arasında olan öğrenciler  2.sınıftan,
  • 100-159 Akts arasında olan öğrenciler 3. sınıftan,
  • 160 Akts ve üstü olan öğrenciler 4. sınıftan devam edebilir.

Muaf olduğu derslerin Akts toplamı 50’nin altında kalan öğrenciler, 1. sınıftan lisans öğrenimine başlar.

Üniversitemize DGS ile yerleşerek kesin kayıt yaptıracak adaylar, kayıtlarını tamamladıktan sonra ön lisans programında aldığı dersleri belirten transkript belgesi ve ders içeriklerini, bağlı oldukları Fakülte Dekanlığına muafiyet talep formu ile birlikte teslim etmeleri gerekmektedir. İlgili birimler tarafından muafiyet işlemleri yapılmaktadır.

Muafiyet hakkında kayıt öncesinde bilgi almak isteyen adayların, ilgili fakülte sekreterlikleri ile görüşmesi gerekmektedir.

Azami süreler ve bursluluk süreleri, öğrencilerin lisans programına intibak ettirildikleri sınıftan itibaren uygulanmaya başlar. Eşdeğerliliği kabul edilen derslerin AKTS kredisi toplamı dikkate alınarak öğrenim süresinden kaç dönem düşüleceği birim yönetim kurulu kararında belirtilir. Okuduğu dönem sayısı ve bursluluk sürelerinin hesaplanmasında; AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD notları ile başarılı ve muaf oldukları derslerin toplam AKTS kredisi değerleri dikkate alınır.

Buna göre;
a) 0 ile 20 AKTS kredisinden muaf olanlar için okunan dönem sayısı sıfır olarak kabul edilir.
b) 21 ile 50 AKTS kredisinden muaf olanlar 1 dönem,
c) 51 ile 80 AKTS kredisinden muaf olanlar 2 dönem,
d) 81 ile 100 AKTS kredisinden muaf olanlar 3 dönem,
e) 101 ve üzerindeki AKTS kredisinden muaf olanlar 4 dönem, olarak okuduğu dönem belirlenir.

Bursluluk süreleri, öğrencinin okuduğu dönem sayısı lisans programının normal (4 yıl, 8 yarıyıl) öğrenim süresinden düştükten sonra kalan öğrenim süresi kadar belirlenir.